Stress

Stress verminderen

Jij wilt stress verminderen

Minder stress, meer ruimte voor jou of voor de dingen die écht belangrijk voor je zijn. Maar hoe verminder je stress? Alles wat je doet is toch belangrijk?

Stress verminderen

Je gaat maar door. Er lijkt nooit ergens even een moment te zijn om rust te nemen of om tot rust te komen. Wanneer je wakker wordt ’s ochtends gaat de lijst met alles wat je die dag wilt doen, door je heen. Op dat moment weet je al: ‘dat lukt me nooit’. Zelfs als je meteen in de actie-modus gaat. Wat zoveel betekent dat ontbijt er bij inschiet. Je voor lunch niet echt tijd hebt. En ’s avonds eigenlijk niet zo heel veel zin meer hebt om te eten.

Stressvolle wereld

We leven in een stressvolle wereld. Met heel veel impulsen. Er wordt veel van je gevraagd. Gaandeweg je leven ben je steeds meer op je gaan nemen. Je voelt wel: zoals ik het nu doe, voelt het niet echt fijn. Ergens ben je de verbinding met jezelf kwijt geraakt. Maar hoe kan het anders? Hoe kan je ervoor zorgen dat je minder stress ervaart?

Wat is stress eigenlijk?

Stress is eigenlijk een beschermmechanisme van je lichaam. Het helpt je wanneer je in een ‘gevaarlijke situatie’ komt. Vroeger was dat bijvoorbeeld wanneer er een beer voor je grot staat. Dan zorgt je lichaam ervoor dat je de juiste actie kunt nemen. Bijvoorbeeld door te vechten, te vluchten of juist te bevriezen. Je hart gaat sneller kloppen, je aderen worden smaller, je spieren spannen zich aan.

Emotionele stress

Een beer stond natuurlijk niet elke dag voor je grot. Tegenwoordig hebben we meer last van emotionele stress. En vaak de hele dag door. Zoals: je staat in de file en weet dat je te laat komt om je kind op te halen. Of je komt te laat voor die belangrijke vergadering. Je opdrachtgever belt: hij is niet tevreden met de door jou uitgevoerde opdracht. Zelfs dat ping-geluid van de app, zorgt er al voor dat je hartslag omhoog gaat, de adrenaline door je lichaam giert en je al die stress sensaties in je lichaam voelt.

Ontladen van stress

De bedoeling van de stresshormonen is, nadat ze je geholpen hebben om te vechten, vluchten of bevriezen, dat je ze ontlaad! Waarna je terugkeert naar een fase van échte ontspanning. Ontspanning betekent niet dat je onderuitgezakt op de bank ligt, maar dat je hartslag en ademhaling rustig worden. Dat is wanneer je echt ontspant.

Maar wanneer je in een bepaalde fase vooral stress voelt. En elke impuls van buitenaf en van binnenuit – zoals gedachten aan alles wat je nog moet doen – alleen maar meer stresshormonen toevoegt. Lukt het je niet om stresshormonen los te laten.

Effect van de stresshormonen die actief blijven

De stresshormonen die zich dus blijven opstapelen in je lichaam, zorgen ervoor dat je moeilijker slaapt. Negatievere gedachten krijgt. Steeds minder oog krijgt voor alle leuke dingen in je leven. Moeite krijgt met genieten. Je wordt minder creatief. Voelt je opgejaagd, vermoeid en zwaar. Tegelijkertijd voel je die constante spanning in je die je aanzet om telkens door te gaan. Stoppen is lastig. In het begin lijkt het nog alsof je efficiënt bent omdat je maar doorgaat. Steeds vaker merk je dat je belangrijke dingen vergeet of fouten maakt.

Stress verminderen

De hormonen in je lichaam geven telkens signaaltjes af dat je door moet gaat. Terwijl wat je lichaam écht nodig heeft,: is Stress Verminderen. (Zie ook de gratis video die ik hierover heb gemaakt met uitleg en een oefening.)
Wanneer je je zo voelt, is het een enorme uitdaging om je lichaam te geven wat het nodig heeft. En dat is: jezelf even stoppen! Gaan zitten. Voelen: ‘wat heb ik nu nodig?’

Stil staan en voelen

In het 11 weken programma waarin ik mensen begeleid om Radicaal te Leren Luisteren naar je Lichaam, is dat een van de eerste opdrachten die ik geef. Creëer elke dag een moment voor jezelf. Al begin je met vijf minuten. De eerste keer is het super lastig. Maar al snel voel je hoe fijn het is, wanneer je even een moment neemt voor jezelf. Wanneer je tijd maakt voor: hoe voel ik me nu? Wat heb ik nu nodig? En je gaat dit aan jezelf geven, merk je dat de hoeveelheid stress in jou minder wordt.

Sneeuwbal-effect

Het gejaagde en onrustige gevoel wordt minder. En dan gaat het werken als een sneeuwbal. De vijf minuten worden steeds iets langer en steeds iets vaker. Er komt ruimte om te voelen welke gedachten je telkens in de stressmodus houden. De emoties die verstopt zitten onder al het doen, worden ineens gevoeld. En in plaats dat dat vervelend is, blijkt het dat dit ruimte geeft.

Wanneer de stress minder wordt

Telkens wanneer de stress iets minder wordt, komt ook het fysieke lichaam meer tot rust. Je slaapt beter. Je hoofd wordt helder. Keuzes worden simpel. Je krijgt energie en inspiratie. Er is weer ruimte om te genieten. In eerste plaats van jezelf, maar ook van de mensen om je heen. Je gaat als van zelf focus brengen naar dat doen wat je écht zin geeft.

Dat is wat ik jou gun, wat ik iedereen gun.

 

Liefdevolle groet,

 

Esther

 

Klik hier als je meer wilt weten over het 11 weken programma & Radicaal Luisteren naar je Lichaam-methode

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *